m
a
r
3 i dag75 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Nu kan du checka in din surdeg på Arlanda

Innan du tar zeppelinaren till Portland

Visa inte Strupen-artiklar
Strupen / Mat

Det största orosmomentet när du ska resa bort är inte längre om du har passet med dig eller inte - utan hur du ska förvara din surdeg medan du är borta. Detta löser nu konditoriet RC Chocolat då du kan checka in din surdeg hos dem på Arlanda. Där får degen all den kärlek den behöver för att vara redo för nya brödbak när du väl är hemma igen.

För att boka en plats på surdegshotellet skickar man mail till den här adressen.

Visa
Pressmeddelande
Checka in din surdeg hos RC Chocolat på Arlanda

Nu finns ett surdegshotell på Stockholm Arlanda Airport, hos RC Chocolat i Sky City. Om du ska ut och resa behöver du inte längre oroa dig för vad som ska hända med surdegen under tiden du är borta - det är bara att reservera plats för den innan avresan.

Bröd bakat på surdeg fortsätter att vara populärt, både att köpa och att baka själv. Många bakar sitt eget bröd, även om det är tidskrävande. Det tar flertalet dygn innan en surdeg är klar för att bakas. Men därefter är det bara att spara lite deg, mata den dagligen - och baka nytt gott bröd. Många som bakar eget surbrödsdeg har lagt ned mycket tid och arbete på att få till en bra deg. De vill inte börja om från början när de kommer hem igen från sin på semester.

- Vi tar hand om surdegen, säger Ronny Latva, ägare av RC Chocolat. Vi ger degen all vår kärlek, matar den med ekologiskt mjöl och ser till att den är i toppform och redo för nya brödbak.

Surdegsbröd görs på surdeg, ljummet vatten, råg- eller vetemjöl och salt. En surdeg kan i princip odlas hur länge som helst om den matas med mjöl varje dag. Men man måste också ta bort lite från degen så att den inte växer ohämmat, vilket är en risk om du lämnar degen i flera dagar och veckor.

Om du vill boka plats på surdegshotellet skickar du ett mejl till: info@rcchocolat.se

Fakta om surdeg
En surdegskultur består ofta av en blandning av olika jästarter och laktobakterier. Tillagningstiden varierar, men för att uppnå ett bra resultat tar det många dagar av matning och jäsning. Under jäsningen som oftast sker i sval temperatur utvecklas det smakämnen som ger brödet sin specifika syrliga karaktär. Den syrliga smaken kommer från mjölksyra och ättiksyra som bildas av laktobakterier i degen. Hur syrligt brödet ska smaka regleras genom jästiden och hur degen bearbetas under jäsprocessen. När olika jästarter kombineras, som är metoden vid surdegsbak, så får andra mikroorganismer svårt att angripa surdegen. Det gör att hållbarheten ökar.

Om RC Chocolat
Ronny Latva och Charlotta Söör startade RC Chocolat 1 mars 2002. Inspiration kommer främst från det franska konditoriet och bygger på de tre grundstenarna Patissier, Chocolatier och Glacier. RC använder endast naturliga råvaror i all tillverkning och arbetar även intensivt för att bara använda lokalt producerade och ekologiska råvaror i produktionen. Allt arbete görs för hand. Ronny är diplomerad konditor med utbildning på Le Cordon Bleu. Han har tidigare arbetat på Gourmandise och är idag medlem i Svenska Konditorlandslaget.
Drake ger bort stålar och glädje
I nya videon 
167kg
+
Roger Åberg
0
Pandora - Trust Me
Fredagsklassikern 
124kg
+
Bobby Green
0
3 miljoner prickar blev till porträtt
Tog 300 timmar att göra 
133kg
+
Bobby Green
0
Happy Meal ska bli mer hälsosam
McDonald's förändrar barnmenyn 
165kg
+
Bobby Green
0
Bre olivolja på mackan
Nytt från Zeta 
179kg
+
Bobby Green
0
Nu kan du köpa Adidas Archive M1
Den sköna retroklockan 
100kg
+
Bobby Green
0
Lamborghini visar vår/sommar-kollektion
Matcha bilen 
59kg
+
Bobby Green
0
Metallica fick Polarpriset 2018
Jämförs med Wagner och Tjajkovskij 
195kg
+
Bobby Green
0
Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja
Börjar samarbeta med Petters KÄK 
199kg
+
Bobby Green
0
Moppen från Dum & dummare är till salu!
Den skulle ju vara kul att ha 
168kg
+
Bobby Green
0
Hur smakar Annie Lööfs köttfärssås?
Gästar Matgeek 
-43kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det Fettisdagen!
Ät eller drick en semla eller fem 
126kg
+
Bobby Green
0
Här är årets Grammisvinnare
Zara Larsson vann stort 
-82kg
+
Bobby Green
0
Judas Priest - Turbo Lover
Fredagsklassikern 
119kg
+
Bobby Green
0
Nachos av potatisskal
Men ge mig! 
111kg
+
Bobby Green
0
Semesterön dit endast kvinnor är välkomna
I juni öppnar SuperShe Island 
-28kg
+
Bobby Green
0
En riktig New York-macka
Hittas i Harlem 
101kg
+
Bobby Green
0
Den här ugnen har brunnit i 293 år
Äldsta restaurangen i världen? 
160kg
+
Roger Åberg
0
Ny svensk klocka visar dygnets soltimmar
Massiv och vacker! 
141kg
+
Roger Åberg
0
Så här gör du en bättre white russian än the Dude
Level up! 
133kg
+
Roger Åberg
0
Travis Pastrana bränner omkring på scooter
Fullt ös i Kapstaden 
34kg
+
Bobby Green
0
PH 5-lampan fyller 60 år
Firar med nya färger 
115kg
+
Roger Åberg
0
Sukiyaki med kattövervakning
Ser gott ut! 
120kg
+
Bobby Green
0
Årets nyheter från GB Glace
11 stycken till antalet 
116kg
+
Bobby Green
0
Smart lampa belyser det du älskar
Smart, snyggt, enkelt 
170kg
+
Roger Åberg
0
Balenciagas Crocs sålde slut
Så klart... 
-26kg
+
Roger Åberg
0
Nu kommer klockan gjord av gamla vapen
Från Triwa 
191kg
+
Roger Åberg
0
Är det här den vassaste träkniven i världen?
Helt klart möjligt 
182kg
+
Roger Åberg
0
The Weeknd och Kendrick Lamar släpper singel
Till filmen Black Panther 
113kg
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
102.2°
+
Roger Åberg
0