m
a
r
1 i dag8 i går72 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Coca-Colas vuxenläsk börjar säljas i Sverige

För dig som vill ha alkoholfritt alternativ

Visa inte Strupen-artiklar
Strupen / Dryck

Coca-Cola lanserar nu den nya drycken Finley även i Sverige. Den här ska tilltala den äldre publiken vilket direkt gör att den hamnar i kategorin "vuxenläsk" - vad nu det innebär. En dryck som inte vill vara i läskträsket utan mer som ett gott alkoholfritt alternativ när man blir sugen.

När Finley når butikerna framgår inte för tillfället.

Visa
Pressmeddelande
Svenskarna efterfrågar mer vuxna smaker

Svenskarnas smakpreferenser förändras ju äldre vi blir. Det visar en undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Coca-Cola i Sverige i samband med lanseringen av drycken FÏNLEY, där en klar majoritet (66%) av svenskarna svarar att de upplever att deras smakpreferenser för mat och dryck förändras med åren. Men vad är egentligen en vuxen smak? Friskhet uppskattas mer ju äldre man blir, medan sötma minskar påtagligt i popularitet. Undersökningen visar också att svenskarna tycker att en ”vuxen smak” är något som smakar mindre sött, eller att det vi äter och dricker generellt smakar mer.

I en undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Coca-Cola i Sverige, med anledning av lanseringen av drycken FÏNLEY, fick svenskarna svara på frågor om smakpreferenser. Närmare sju av tio svenskar (66%) upplever att deras smakpreferenser har förändrats med åren. Det visar sig att unga upplever förändringen tydligast, då 75% av 15-34-åringarna säger att deras smakpreferenser förändrats.

– Ändrade vardagsrutiner, hälsa och yttre påverkan såsom en utlandsresa till ett land med en annan mat- och dryckeskultur kan vara skäl till att vi utvecklar våra smakpreferenser. En så enkel sak som en förkylning kan öppna upp vår medvetenhet och bidra till nya smakupplevelser. Att den yngre målgruppen så tydligt känner att smakpreferenserna förändras kan bero på att man upplever mycket de åren och att man mer eller mindre utvecklar sig själv som person i form av vad man tycker om och inte, säger Mischa Billing, sommelier och lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Friskhet blir mer populärt ju äldre vi blir, medan sötman minskar påtagligt i popularitet. I snitt svarar 39% av svenskarna att de idag föredrar mer friska smaker, något som är ännu mer populärt i den äldre målgruppen (56-79 år) där hela 57 % föredrar mer friskhet nu än tidigare.

– En fysisk förklaring till varför vi söker mer friskhet och mindre sötma i vuxen ålder är att med ålder drabbas många av mer eller mindre muntorrhet. Friskhet stimulerar salivutsöndringen, saliven är inte bara ett perfekt smörjmedel för hälsan i våra munnar, den stimulerar även aptiten. Det vattnas i munnen brukar vi säga när det vankas god mat. Barn uppfattar istället vissa smakar mycket tydligt, som till exempel friskhet. Sötma som är en mjukare smak upplevs ofta som den godaste av barn. Friskhet, beska och sälta är smaker som man behöver lära sig att uppskatta. Vuxna låter däremot gärna sötma ligga som en bas och bidra med smak och en känsla av fyllighet, men vi vill ogärna ha det som primär smak, säger Mischa Billing.

Vad anser du är en vuxen smak?

Idag talas det mycket om ”vuxna smaker” och vi ställde därför frågan vad man upplever som en vuxen smak. En tredjedel av svenskarna förknippar en vuxen smak med att det du äter och dricker helt enkelt smakar mer. En tredjedel tycker att en vuxen smak innebär att något smakar mindre sött. Det är även tydligt att smakkombinationer med beska och stramhet, samt med hög friskhet upplevs som vuxet.

– Jag tror att vår ökade medvetenhet kring smaker gör att vi eftersöker mer komplexitet i det vi äter och dricker. Smakkombinationer som gifter sig och ger känslan av att fylla munnen med smaker upplevs därför mer vuxet. Saker som inte smakar så mycket och saknar komplexitet kan ses som barnsligt, men med stigande ålder behöver våra sinnen, som mattas av, också högre smaker, säger Mischa Billing.

Hur väljer vi vad vi ska dricka?

Undersökningen har också tagit reda på vad vi svenskar baserar vårt val av dryck på. Närmare sex av tio svarar ”jag väljer det jag är sugen på” och fyra av tio svarar ”jag väljer det som passar in i sammanhanget”. Yngre (15-34 år) väljer i större utsträckning det man är sugen på (67%) medan äldre (56-79 år) väljer det som passar in i sammanhanget (56%).

– Det är tydligt att smakupplevelsen inte bara innefattar vad vi känner på tungan, utan att den även påverkas av sammanhanget. Medvetenheten om allt runtikring oss ökar med åldern och faktorer som kultur och det sociala sammanhanget blir i större och större utsträckning blir en del av smakupplevelsen. Vi blandar in känslor i smak, vilket påverkar våra val, avslutar Mischa Billing.

Coca-Cola möter svenskarnas efterfrågan

FÏNLEY är en alkoholfri dryck framtagen av Coca-Cola för att möta utvecklade smaklökar och mogna smakpreferenser. Drycken har mindre söta smaker och mer framträdande syrlighet och bitterhet och lanseras nu i Sverige som tredje marknad i världen.

– I vår kartläggning av den svenska dryckesmarknaden kan vi se att människor med åren väljer bort kolsyrade, alkoholfria drycker till förmån för kaffe, vatten och alkohol. Men många vuxna människor söker ett alternativ till smaksatt vatten eller alkoholhaltiga drycker. Det känns därför extra kul att kunna addera FÏNLEY till vårt sortiment av drycker och TNS Sifos undersökning stöttar vår teori om att våra smakpreferenser förändras med åren, säger Björn Lindblad, varumärkeschef för FÏNLEY i Sverige.

Drycken finns i tre smaker; Citron & fläder, Grapefrukt & blodapelsin, och Apelsin & tranbär och kommer att finnas i butik från vecka 16.
Ett kärleksbrev till vintern
Det kommer inte från mig... 
119kg
+
Bobby Green
0
IKEA visar upp kollektionen SPÄNST
Tagits fram med designern Chris Stamp 
150kg
+
André Stray
0
Den här filmen fick mig att vilja åka till Oregon
Ser ut som något Studio Ghibli gjort 
134kg
+
Bobby Green
0
Frank Bourgeois åker snowboard
Hans bidrag till Real Snow 2018 
137kg
+
Bobby Green
0
Amerikanska glassen Breyers kommer till Sverige
Max 350 kalorier 
102kg
+
Bobby Green
0
Fantastisk liten minibuss från Subaru
En sån här måste jag ha 
118kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det mazarinens dag!
Wille jublar 
109kg
+
Bobby Green
0
McLaren och Richard Mille släpper klocka
Nytt dyrt samarbete 
22kg
+
Bobby Green
0
Cykel som matchar din Lamborghini Urus
Cervelo tar fram specialversion 
35kg
+
Bobby Green
0
Kevin Hart testar konstiga träningstrender
Trailer för What the Fit 
133kg
+
Bobby Green
0
Charlize Theron mumsar på heta kycklingvingar
Tar ett Rorschachtest samtidigt 
169kg
+
Bobby Green
0
Nya bilder på Valkyria
Lisebergs nya berg- och dalbana 
190kg
+
Bobby Green
0
Smärtsamma saker här i livet
Det är inte lätt alltså 
165kg
+
Bobby Green
0
Nya klimatsmarta burgare och nuggets hos Max
Och veganska dippsåser 
201kg
+
Bobby Green
0
Union Carbide Productions återförenas
Spelar på Liseberg och Gröna Lund 
102kg
+
Bobby Green
0
Svensk proteinbar fylld med syrsor
Vattnas det i munnen? 
184kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det punschrullens dag!
Fikadags! 
124kg
+
Bobby Green
0
Mark Birch använder sin RS2 som det är tänkt
Bra transport till fjällen 
116kg
+
Bobby Green
0
Hålet i Chicago som aldrig blev en skyskrapa
Men potentialen finns där! 
100kg
+
Roger Åberg
0
Skillnaden mellan Australien och Nya Zeeland
How To Dad förklarar 
222kg
+
Bobby Green
0
The Lonely Islands Oscars-låt
Den som ströks från schemat 
137kg
+
Bobby Green
0
Wagyu-köttfest på hemlig restaurang
Ge mig allt! 
134kg
+
Bobby Green
0
Tapeten för dig som gillar övervakningskameror
Eller ogillar dem 
130kg
+
Roger Åberg
0
Lacoste bytte ut sin logga
Uppmärksammade utrotningshotade djur 
312kg
+
Bobby Green
0
Känd skådespelare du kanske aldrig har sett
En kortis om Doug Jones 
161kg
+
Bobby Green
0