m
a
r
4 i dag5 i går71 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

54 procent av er äter semla idag

Strupen / Fika

Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år. Förr, när vi fortfarande inte hade förstånd att njuta i längre perioder, var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen. Numera börjar de säljas redan annandag jul och försvinner inte förrän till påsk.

Sveriges bagare & konditorer har gjort en undersökning för att kartlägga semlekulturen i landet. Den visade att 54 procent av alla svenskar äter semla på fettisdagen och hela 1,6 miljoner svenskar bjuds på semla på jobbet. Bäst på att visa uppskattning i form av bakverk är Landstingen där 41% blev bjudna. 34% av personalen i privata företag fick också njuta på arbetstid, men bara 19% av de som arbetade i landets kommuner.

Ni har förresten säkert hört om den svenske kungen Adolf Fredrik som dog den 12 februari 1771 efter att ha ätit en semla? Det stämmer – men han åt även stora portioner böckling, rysk kaviar, hummer, surkål och kokt kött med rovor före bakverket, allt ackompanjerat av champagne, vilket kan ha påverkat det tragiska utfallet något. Liksom det misskötta magsåret som förmodligen gjorde sitt.

Visa
Pressmeddelande
54 % av alla svenskar äter en semla på fettisdagen

Pressmeddelande • 2014-02-28 09:41 CET

Den 4 mars infaller årets fettisdag, en dag på året som många längtar efter. I år har branschen undersökt hur många som äter semlor, och fler än hälften av svenskarna äter en semla på fettisdagen. Många blir bjudna av arbetsgivaren, men det skiljer sig bland olika typer av organisationer.

En undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer låtit undersöknings-företaget GfK genomföra visar att: 54 % av svenskarna njuter av en semla på fettisdagen.

Det innebär uppskattningsvis att det kommer ätas över 5 miljoner semlor bara på fettisdagen den 4 mars.

- Semlan är en typisk svensk företeelse med lång tradition.Det är fantastiskt att se hur vi svenskar går man ur huse för att köpa semlor på fettisdagen. Landets bagerier och konditorier arbetar för högtryck och sätter in alla resurser de har för att så många som möjligt ska kunna få tag i en äkta semla på denna unika dag. Det är det enkla i kombinationen av kardemummabullen, mandelmassan och grädden som tillsammans ger den goda smaken och den härliga semlan, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Fler företag bjuder sin personal på semla - 1,6 miljoner svenskar bjuds på semla på fettisdagen
Många arbetsgivare ser semlan som ett bra sätt att visa personalen sin uppskattning. En fråga till respondenterna i undersökningen var om de blivit bjudna av sin arbetsgivare på semla under fettisdagen 2013. Det intressanta resultatet, visar att alla ”semmelälskare” bör välja Landstingen som arbetsgivare, eftersom hela 41 % av de anställda där blev bjudna på semla. Värre är det i landets kommuner, där enbart 19 % av de anställda blev bjudna på semla medan så många som 34% av personalen i privata företag fick njuta av en semla på fettisdagen. 1,6 miljoner svenskar får under fettisdagen en semla som arbetsgivaren bjuder på.

Fakta om undersökningen:
935 personer i GfK:s Konsumentpaneler svarade på frågan: ”Åt du någon semla på fettisdagen?”. Undersökningen genomfördes i månadsskiftet februari/mars 2013, dvs efter fettisdagen.

För ytterligare information kontakta:
Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer
E-mail: martin@bageri.se Tel: 08-762 67 94, Mobil: 0703 64 67 94

Fakta semlor

Semla, hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle är alla namn på samma bakverk, om möjligt med något olika utförande och lokal förankring
Semlorna har anor från tiden långt innan kristendomen kom till Sverige men blev så småningom förknippade med fastan mellan jul och påsk
Semlan nämns i Gustav Vasas bibel från 1541
Semlan var från början en slät bulle, men har utvecklats successivt. Den senaste detaljen är den vispade grädden som tillkom på 1930-talet
Fettisdagen, 7 veckor innan påsk, var från början startskottet för semmelsäsongen, numera säljs semlor hela vägen från annandag jul fram till påsk
På fettisdagen äter 54 % av svenskarna en semla
Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år
Den svenske kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på (bland annat) semlor
Semlan, från okryddat bröd till älskat bakverk
Semlan är en svensk klassiker som har långa anor och nämns t ex i Gustav Vasas bibel från år 1541. Fram till mitten av förra seklet bjöd traditionen att årets första semla åts på fettisdagen. Därefter njöt man endast av semlor på tisdagar under fastan, som varade under sju veckor fram till påsk. Den traditionen har förändrats och idag tillverkas och säljs semlor numera varje dag från jul till påsk. Ordet semla kommer från latinets similia som betyder vetemjöl och har historiskt används för att benämna ett bakverk ”skapat av finaste vetemjöl”. Från början bakades semlan som ett okryddat vetebröd, men har under århundraden förändrats och utvecklas med såväl kryddor (kardemumma) som grädde och mandelmassa. Idag är semlan ett älskat bakverk hos Sveriges befolkning.

Mer information om semlans historia finns på http://bageri.se/aktuellt/nyheter/semlans-historia/
Läsk med smak av hallon och lakritsbåtar
Släpps idag 
109kg
+
Bobby Green
0
Snart dags för Stockholm Burger Fest 2018
Bleecker och Eat Lagom kommer 
113kg
+
Bobby Green
0
Albumet som spelades in i ett fängelse
Av sex stycken fångar 
102kg
+
Bobby Green
0
En trädgårdstomte med få polygoner
Alla måste ha tomtar 
130kg
+
Roger Åberg
0
Lys upp skrivbordet med en TIE fighter
Mörka krafter kommer med ljus 
133kg
+
Roger Åberg
0
Ett besök på Tsukiji Fish Market
Här finns det tonfisk i mängder 
111kg
+
Bobby Green
0
Harleyn från Terminator 2 auktioneras ut
Vore ball att ha i garaget 
113kg
+
Bobby Green
0
Tryckluft ska förhindra motorcykelvurpor
Skjuts ut och stabiliserar upp 
173kg
+
Bobby Green
0
Musikhjälpen kommer till Lund i år
Ny stad 
129kg
+
Bobby Green
0
Suitsupply kommer till Sverige
Öppnar i Stockholm imorgon 
160kg
+
Bobby Green
0
Ny lyxshake från Max med födelsedagstema
Firar 50 år 
113kg
+
Bobby Green
0
Backstreet Boys har släppt en ny låt
Ja, du läste rätt 
102kg
+
Bobby Green
0
Johnny's Yellow Mustard kammade hem guld
I kategorin Classic Yellow Mustard 
366kg
+
Bobby Green
0
Nytt hotell och vattenpark vid Liseberg
Klart 2021-2023 
224kg
+
Bobby Green
0
Vox Pop snackar om Orchestra hit
Ljudet mängder använder sig av 
105kg
+
Bobby Green
0
Bel Air Sour kommer tillbaka
Öl med smak av tropiska frukter 
120kg
+
Bobby Green
0
50-åriga Tony Hawk gör 50 skateboardtricks
Så kan man fira sin födelsedag 
205kg
+
Bobby Green
0
McDonald's Clubhouse nu även som vegetarisk
Och man börjar med sötpotatispommes 
136kg
+
Bobby Green
0
Det här den nya VM-låten
Bäst när det gäller 
-181kg
+
Bobby Green
0
Zlatan är spågubbe för James Corden
Mannen som vet allt 
116kg
+
Bobby Green
0
Hur ärliga är olika städer?
Mark testade att tappa 200 stycken plånböcker 
123kg
+
Bobby Green
0
Ny singel från Dogge Doggelito
Tillsammans med Gigi Hamilton 
55kg
+
Bobby Green
0
Swedish Tonic släpper färdigblandad tonic
Slipp blanda själv 
179kg
+
Bobby Green
0
Syrligt öl med smak av fläder
Nytt från Gotlands Bryggeri 
142kg
+
Bobby Green
0
Max börjar med milkshakes utan milk
Vi har provsmakat! 
127kg
+
Roger Åberg
0
Japansk frukost med Michelinstjärna
Ingen Skogaholmslimpa så långt ögat kan nå 
103kg
+
Bobby Green
0
Lyxiga trähus i Sverige
Inga vanliga kojor 
130kg
+
Bobby Green
0
Nu lanserar vi Feber Premium(beta)!
Slipp reklam, tjäna karma, få oändlig scroll 
53.7°
+
Roger Åberg
0