m
a
r
5 i dag75 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

54 procent av er äter semla idag

Visa inte Strupen-artiklar
Strupen / Fika

Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år. Förr, när vi fortfarande inte hade förstånd att njuta i längre perioder, var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen. Numera börjar de säljas redan annandag jul och försvinner inte förrän till påsk.

Sveriges bagare & konditorer har gjort en undersökning för att kartlägga semlekulturen i landet. Den visade att 54 procent av alla svenskar äter semla på fettisdagen och hela 1,6 miljoner svenskar bjuds på semla på jobbet. Bäst på att visa uppskattning i form av bakverk är Landstingen där 41% blev bjudna. 34% av personalen i privata företag fick också njuta på arbetstid, men bara 19% av de som arbetade i landets kommuner.

Ni har förresten säkert hört om den svenske kungen Adolf Fredrik som dog den 12 februari 1771 efter att ha ätit en semla? Det stämmer – men han åt även stora portioner böckling, rysk kaviar, hummer, surkål och kokt kött med rovor före bakverket, allt ackompanjerat av champagne, vilket kan ha påverkat det tragiska utfallet något. Liksom det misskötta magsåret som förmodligen gjorde sitt.

Visa
Pressmeddelande
54 % av alla svenskar äter en semla på fettisdagen

Pressmeddelande • 2014-02-28 09:41 CET

Den 4 mars infaller årets fettisdag, en dag på året som många längtar efter. I år har branschen undersökt hur många som äter semlor, och fler än hälften av svenskarna äter en semla på fettisdagen. Många blir bjudna av arbetsgivaren, men det skiljer sig bland olika typer av organisationer.

En undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer låtit undersöknings-företaget GfK genomföra visar att: 54 % av svenskarna njuter av en semla på fettisdagen.

Det innebär uppskattningsvis att det kommer ätas över 5 miljoner semlor bara på fettisdagen den 4 mars.

- Semlan är en typisk svensk företeelse med lång tradition.Det är fantastiskt att se hur vi svenskar går man ur huse för att köpa semlor på fettisdagen. Landets bagerier och konditorier arbetar för högtryck och sätter in alla resurser de har för att så många som möjligt ska kunna få tag i en äkta semla på denna unika dag. Det är det enkla i kombinationen av kardemummabullen, mandelmassan och grädden som tillsammans ger den goda smaken och den härliga semlan, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Fler företag bjuder sin personal på semla - 1,6 miljoner svenskar bjuds på semla på fettisdagen
Många arbetsgivare ser semlan som ett bra sätt att visa personalen sin uppskattning. En fråga till respondenterna i undersökningen var om de blivit bjudna av sin arbetsgivare på semla under fettisdagen 2013. Det intressanta resultatet, visar att alla ”semmelälskare” bör välja Landstingen som arbetsgivare, eftersom hela 41 % av de anställda där blev bjudna på semla. Värre är det i landets kommuner, där enbart 19 % av de anställda blev bjudna på semla medan så många som 34% av personalen i privata företag fick njuta av en semla på fettisdagen. 1,6 miljoner svenskar får under fettisdagen en semla som arbetsgivaren bjuder på.

Fakta om undersökningen:
935 personer i GfK:s Konsumentpaneler svarade på frågan: ”Åt du någon semla på fettisdagen?”. Undersökningen genomfördes i månadsskiftet februari/mars 2013, dvs efter fettisdagen.

För ytterligare information kontakta:
Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer
E-mail: martin@bageri.se Tel: 08-762 67 94, Mobil: 0703 64 67 94

Fakta semlor

Semla, hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle är alla namn på samma bakverk, om möjligt med något olika utförande och lokal förankring
Semlorna har anor från tiden långt innan kristendomen kom till Sverige men blev så småningom förknippade med fastan mellan jul och påsk
Semlan nämns i Gustav Vasas bibel från 1541
Semlan var från början en slät bulle, men har utvecklats successivt. Den senaste detaljen är den vispade grädden som tillkom på 1930-talet
Fettisdagen, 7 veckor innan påsk, var från början startskottet för semmelsäsongen, numera säljs semlor hela vägen från annandag jul fram till påsk
På fettisdagen äter 54 % av svenskarna en semla
Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år
Den svenske kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på (bland annat) semlor
Semlan, från okryddat bröd till älskat bakverk
Semlan är en svensk klassiker som har långa anor och nämns t ex i Gustav Vasas bibel från år 1541. Fram till mitten av förra seklet bjöd traditionen att årets första semla åts på fettisdagen. Därefter njöt man endast av semlor på tisdagar under fastan, som varade under sju veckor fram till påsk. Den traditionen har förändrats och idag tillverkas och säljs semlor numera varje dag från jul till påsk. Ordet semla kommer från latinets similia som betyder vetemjöl och har historiskt används för att benämna ett bakverk ”skapat av finaste vetemjöl”. Från början bakades semlan som ett okryddat vetebröd, men har under århundraden förändrats och utvecklas med såväl kryddor (kardemumma) som grädde och mandelmassa. Idag är semlan ett älskat bakverk hos Sveriges befolkning.

Mer information om semlans historia finns på http://bageri.se/aktuellt/nyheter/semlans-historia/
Robyn släpper ny musik i år
Exakt när är dock oklart 
141kg
+
Bobby Green
0
Drake ger bort stålar och glädje
I nya videon 
182kg
+
Roger Åberg
0
Pandora - Trust Me
Fredagsklassikern 
125kg
+
Bobby Green
0
3 miljoner prickar blev till porträtt
Tog 300 timmar att göra 
134kg
+
Bobby Green
0
Happy Meal ska bli mer hälsosam
McDonald's förändrar barnmenyn 
167kg
+
Bobby Green
0
Bre olivolja på mackan
Nytt från Zeta 
184kg
+
Bobby Green
0
Nu kan du köpa Adidas Archive M1
Den sköna retroklockan 
101kg
+
Bobby Green
0
Lamborghini visar vår/sommar-kollektion
Matcha bilen 
59kg
+
Bobby Green
0
Metallica fick Polarpriset 2018
Jämförs med Wagner och Tjajkovskij 
196kg
+
Bobby Green
0
Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja
Börjar samarbeta med Petters KÄK 
199kg
+
Bobby Green
0
Moppen från Dum & dummare är till salu!
Den skulle ju vara kul att ha 
169kg
+
Bobby Green
0
Hur smakar Annie Lööfs köttfärssås?
Gästar Matgeek 
-43kg
+
Bobby Green
0
Tut i luren! Idag är det Fettisdagen!
Ät eller drick en semla eller fem 
126kg
+
Bobby Green
0
Här är årets Grammisvinnare
Zara Larsson vann stort 
-81kg
+
Bobby Green
0
Judas Priest - Turbo Lover
Fredagsklassikern 
119kg
+
Bobby Green
0
Nachos av potatisskal
Men ge mig! 
111kg
+
Bobby Green
0
Semesterön dit endast kvinnor är välkomna
I juni öppnar SuperShe Island 
-28kg
+
Bobby Green
0
En riktig New York-macka
Hittas i Harlem 
101kg
+
Bobby Green
0
Den här ugnen har brunnit i 293 år
Äldsta restaurangen i världen? 
160kg
+
Roger Åberg
0
Ny svensk klocka visar dygnets soltimmar
Massiv och vacker! 
141kg
+
Roger Åberg
0
Så här gör du en bättre white russian än the Dude
Level up! 
133kg
+
Roger Åberg
0
Travis Pastrana bränner omkring på scooter
Fullt ös i Kapstaden 
34kg
+
Bobby Green
0
PH 5-lampan fyller 60 år
Firar med nya färger 
116kg
+
Roger Åberg
0
Sukiyaki med kattövervakning
Ser gott ut! 
120kg
+
Bobby Green
0
Årets nyheter från GB Glace
11 stycken till antalet 
116kg
+
Bobby Green
0
Smart lampa belyser det du älskar
Smart, snyggt, enkelt 
170kg
+
Roger Åberg
0
Balenciagas Crocs sålde slut
Så klart... 
-26kg
+
Roger Åberg
0
Nu kommer klockan gjord av gamla vapen
Från Triwa 
191kg
+
Roger Åberg
0
Är det här den vassaste träkniven i världen?
Helt klart möjligt 
182kg
+
Roger Åberg
0
The Weeknd och Kendrick Lamar släpper singel
Till filmen Black Panther 
113kg
+
Bobby Green
0
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
102.8°
+
Roger Åberg
0