m
a
r
2 i går78 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Danmark förbjuder kanelbullar

Men Sverige tolkar EU-lagen annorlunda

Visa inte Strupen-artiklar
Strupen / Fika

En ny EU-lag som säger att livsmedel endast får innehålla 15 milligram kanel per kilo gör nu att Danmark från och med den siste februari kommer att förbjuda kanelbullar, eller kanelsnegler som danskarna kallar dem. Anledningen till EU-lagstiftningen är att kanel innehåller det naturligt förkommande giftet kumarin [wiki] vilket kan leda till bland annat huvudvärk om man konsumerar för mycket av det. Abnormt stort intag av kumarin kan även leda till leverskador.

Det hela går under namnet cinnamon-gate i Danmark och danskarna är givetvis inte nöjda med det här. Ytterligare smolk i bägaren verkar det ha blivit när det blev känt att Sverige inte kommer att förbjuda kanelbullar då de i Sverige klassas som en traditionell och säsongsbetonad maträtt vilket innebär att det är tillåtet med 50 milligram kanel per kilo.

Även i Norge kommer man att fortsätta sälja kanelbullar, där de går under namnet "skillingsboller", men de kommer att förses med en varning som säger att människor som konsumerar mycket kanel ska ta det lugnt med kanelbulls-konsumtionen.