m
a
r
1 i går75 tjocka Garaget Garderoben Hemmet Kroppen Passet Sinnet Strupen

Kocken Paul Svensson utforskar framtidens mat

Häng med på en matresa

Visa inte Sinnet-artiklar
Sinnet / TV

I den nya filmserien Food Conspiracy - Framtidens mat får vi följa med kocken Paul Svensson till olika platser i världen där han utforskar framtidens mat på fyra teman - Gastrodemokrati, food waste, superlokalt och framtidens råvaror.

Fler avsnitt ur serien nedan.

Visa
Pressmeddelande
Food Conspiracy – Framtidens mat med Paul Svensson

En filmserie där Paul Svensson reser ut i världen för att utforska framtidens mat på fyra teman (se beskrivning längre ner). Han träffar stjärnkockar och andra pionjärer som är med och formar framtidens matscen i Mexico City, Los Angeles, San Fransisco, Berlin, Brighton och Göteborg. Filmerna är producerade tillsammans med Thelma / Louise som bland annat gjort Historieätarna. I bifogat dokument kan du se vilka ställen Paul besöker under resorna.

Amex är finansiär och initiativtagare till projektet men det finns ingen produktplacering (eller tal om Amex) i filmerna.

Såhär beskriver Amex initiativet Food Conspiracy på foodconspiracy.se.
Food Conspiracy är ett initiativ där vi tillsammans utforskar framtidens mat. Med Food Conspiracy vill vi inspirera och engagera alla er som på något sätt har ett matintresse, och även ge er en inblick i vad framtiden har att erbjuda. Oavsett om du är kock, journalist eller yrkesverksam inom branschen eller bara oerhört intresserad. Tillsammans kan vi inspirera och utveckla branschen för att hitta nya matupplevelser.

Kort summering av varje avsnitt/tema:

Avsnitt 1: Gastrodemokrati
Platser: Mexico City, Los Angeles.
https://www.youtube.com/watch?v=zjTI0ME3-gE
Street food flyttar in på fine dining, fine dining flyttar ut i samhället med hemma-hos-restauranger och appar som AirDine. Det sker en demokratiseringsprocess av finmaten och många kockar ser sig idag som folkbildare. Kök och kockar får en allt större betydelse för integration, hälsa och folkbildning.

Avsnitt 2: Food waste
Platser: Brighton, Göteborg.
https://www.youtube.com/watch?v=iQatLoCsZ3k
Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs. Hur kan restauranger ta ett större ansvar för att minska matsvinnet? Vilken roll kan restaurangerna spela för att dra nytta av den mat som annars skulle slängas? Och går det att ha en målsättning om noll waste?

Framtidens råvaror
Platser: San Fransisco, Göteborg.
https://www.youtube.com/watch?v=p7DgTjIUIRY
Vi är besatta av att hitta alternativ till kött och forskning pågår över hela världen för att ta ram artificiellt kött liksom invitrokött (odlat i labb). Samtidigt vågar västvärlden utforska nya råvaror så som insekter och andra arbetar för att hitta substitut till ”massråvaror" som exempelvis ägg.

Superlokalt
Platser: Berlin, Los Angeles.
https://www.youtube.com/watch?v=H4ZeXYtQ-pY
Lokalt producerade råvaror har länge varit en trend i samhället. Men hur lokalt kan det bli? Går det att överleva enbart på råvaror från den region en restaurang verkar i? Och kan restauranger med nya metoder servera färska dagsfärska grönsaker från restaurangens trädgård?
Snubbe får lira trummor med Foo Fighters
Verkar ha bra självförtroende 
164kg
+
Bobby Green
0
Metallica - The Unforgiven II
Fredagsklassikern 
122kg
+
Bobby Green
0
Carpool Karaoke med Linkin Park
Spelades in en vecka innan Chester dog 
123kg
+
Bobby Green
0
Skaparen av Hamdog vill öppna restaurang
Tar hjälp av crowdfunding 
44kg
+
Bobby Green
0
Öl bryggd på färsk ananas
Nytt från Brutal Brewing 
107kg
+
Bobby Green
0
Jimmy KImmel intervjuar David Letterman
Hur går det för pensionären? 
106kg
+
Bobby Green
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
141kg
+
Roger Åberg
0
Liten igelkott ska väl också få campa
Skön kampanj 
164kg
+
Roger Åberg
0
Två Omega Speedmaster 2915-1 på auktion
Den ena hittades på en vind! 
114kg
+
Roger Åberg
0
Det här betyder alla IKEA-namnen
Imponerande lista 
100kg
+
Roger Åberg
0
Soffan som blir en våningssäng
Dagens kombo! 
165kg
+
Roger Åberg
0
Så överlever du en hiss som rasar
Tips från coachen 
66kg
+
Bobby Green
0
Så här lagar du till en stek
Både en dyr och en billig sådan 
130kg
+
Roger Åberg
0